34,5884$% 0.28
36,2207€% -0.05
43,5257£% -0.13
2.983,35%0,73
5.075,00%0,68
3418887฿%2.10101
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplumsal medya hesabında, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, YouTube’da Konular Açık Mikrofon’da, SMA’lı bebeklerle ilgili yaptığı açıklamalarına cevap vermişti.
“Bakanlıklarımıza örnek olmanın gururunu yaşıyoruz”
Bu gelişmenin akabinde Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş, Bakan Koca’nın bu açıklamasını alıntılayarak şöyle bir paylaşımda bulundu:
“Sn. Bakan, Bildiğiniz üzere Türkiye’de bir unsur imza atarak 27 Şubat 2021 tarihinde fiyatsız SMA testini yapmaya başladık. Aralık 2021 tarihinde ise Sıhhat Bakanlığı uygulamaya başladı. Bakanlıklarımıza örnek olmanın gururunu yaşıyoruz.”
Bakan Koca, Mansur Yavaş’ın kelamlarına 9 soruyla karşılık verdi
Bakan Koca’dan, Yavaş’ın bu tweetine yanıt geldi. Uzun bir paylaşım yapan Bakan Koca, Yavaş’ın ‘ücretsiz SMA testini, Sıhhat Bakanlığı’ndan evvel yapmaya başladık’ imasına karşı 9 soru sordu.
İşte Bakan Koca’nın o paylaşımı:
“Mansur Beyefendi,
Örnek olmak ne kadar kıymetliyse örnek almak da o kadar kıymetlidir. Lakin yaptığınızı argüman ettiğiniz SMA tarama testleri ile ilgili örnek bir durum kelam konusu değil. SMA taramaları yalnızca evlenecek çiftlere değil yeni doğan bebekler için de merkezi programa alınmış ve Bakanlığımızca faal halde yürütülmektedir. Size biraz da bilgi içeren kimi sorularım var.
1. Aşikâr hastalıkların toplumda taramalarının yapılması bir halk sıhhati misyonudur ve Halk Sıhhati Genel Müdürlüğünce yürütülür. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde rol almak isteyenler de Halk Sıhhati Genel Müdürlüğünden müsaade alarak bu faaliyetlere katkı sunarlar. Bunun temel sebebi de atılan her adımın kaydının tek merkezde tutulması ve aktif uğraş için önlem alınmasıdır. Kayıtlarımızda müsaade müracaatınıza rastlanmamıştır. Bizim bilmediğimiz bir müracaatınız oldu mu?
2. Müsaadesiz olarak ve “örnek olmak” hedefiyle bu taramaları yapmışsanız bile nerede yaptığınızı öğrenmek isterim. Kayıtlarımızda belediyenize ilişkin bu imkanları haiz bir laboratuvar ruhsatı bulunmamaktadır. Yaptık dediğiniz testleri nerede yaptınız?
3. Tarama testlerinin sonuçlarının Halk Sıhhati Genel Müdürlüğü ile paylaşılması bir zorunluluktur. Sav ettiğiniz üzere örnek bir uygulama başlatarak test yapmışsanız bu testlerin sonucunu Halk Sıhhati Genel Müdürlüğümüze bildirdiniz mi?
4. Argüman ettiğiniz testlerin toplam sayısı kaçtır?
5. Belirttiğiniz tarihten itibaren, 2021 yılında, 2022 yılında ve 2023 yılında yılda kaç “örnek” test yaptınız?
6. Yaptığınızı tez ettiğiniz testler sonucunda hiç taşıyıcı çift çıktı mı? Çıktıysa bunları yasal ve insani bir mecburilik olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi?
7. Tez ettiğiniz taramalarda şayet taşıyıcı tespit etmişseniz bunlarla ilgili bir önlem ya da tasarrufunuz oldu mu?
8. Hiç yeni doğan SMA taraması yaptınız mı? Yaptıysanız Bakanlığa bildirdiniz mi?
9. Tespit ettiğiniz hadise var mı? Varsa yasal ve insani bir mecburilik olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi?
Sayın Yavaş,
Ben bu soruların hepsinin karşılığını biliyorum. Sizin yanıt vermenizi bekleyeceğim. Yanıtınızın 14 Mayıs akşamı milletimizin huzurunda yaptığınız açıklamalar üzere olmamasını temenni ederim.”
AK Parti’den rehavet uyarısı: Bir oydan ne olur deme