34,4847$% 0.06
36,2557€% -0.31
43,5185£% -0.27
2.958,95%0,82
5.043,00%0,33
3377354฿%3.58296
ABD’li teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’ın Teknoloji Eğilimleri Raporu Sonuçlarına göre 2026 yılında şirketlerin yüzde 80’ni, ihtiyaç duydukları yazılımları, düşük kodlu platformlarda gerçekleştirecek. Bu platformların, 2025 yılında 47 milyar dolarlık pazar oluşturması bekleniyor.
BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv, “Yapay zeka tabanlı düşük kod platformu, dijital dönüşüm sürecindeki şirketler için çok önemli ve güçlü bir araç. Şirketlerdeki bireyler, küçük departmanlar, iş birimleri her yazılımı, merkezi bilgi işlem departmanlarından beklemek yerine, düşük kod platformuyla inovatif yazılımları kendileri yapabiliyor. Bizim geliştirdiğimiz, yapay zeka tabanlı düşük kod platformla, ihtiyaç duyulan yazılımlar, bugüne nazaran 10 kat hızla yapılabiliniyor” dedi.
Süreyya Ciliv, platformun şirket çalışanlarının yetkinliklerini artırması konusundaki önemini “Şirketlerin hızla ve cesaretle, küçük projelerle başlayarak, çalışanlarına bu yeni ve önemli yetenekleri kazandırması en büyük rekabet avantajı olacak. Hızla dijitalleşen, akıllı, eş zamanlı, makine öğrenmesi, yapay zeka ve optimizasyon yazılımları ile müşterilerine en iyi deneyimi ve değeri sunan şirketler kazanacak” şeklinde paylaştı.
Düşük kod geliştirme platformları, kodlamayı bilmeyen veya hızlı geliştirme yapmak isteyen kişiler için geliştirilen yapay zeka tabanlı yazılım araçları. Bu platformlar, puzzle parçalarının birleştirilmesi gibi yazılım geliştirmeye olanak tanıyor.
“Sanayi şirketleri, düşük kodlu yazılım platformlarını talep ediyor”
Ciliv “Yazılım geliştirme süreçleri uzun ve pahalı, diğer yandan yazılımcı sayısı yetersiz. Yazılım geliştirmedeki uzun süreçler, tekrarlanan çabalar, kaynak israfı ve müşterilerde kullanılmayan yazılımlara neden oluyor. Bu platformla şirketlerde, bir departmanı kod yazabilir hale getiriliyor. Bu yazılım platformu, iş süreçlerine entegre edilince şirket yöneticileri bilgi işlem departmanlarını daha katma değerli işlere yönlendirebiliyor. Ağırlıklı olarak sanayi şirketlerinde mevcut kadrolara yazılım yetkinliği sağlıyor, start-up’ları, yazılım çözümlerimizle destekliyoruz” dedi.
“Şirketleri dijital dönüşümü sağlayan ekonomiler kazanacak”
Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv teknoloji dünyasındaki gelişmelerin iş dünyası üzerindeki etkilerine dair görüşlerini “Global ekonomide başarı için en önemli strateji, dijitalleşmeyi ve inovasyonu şirketlerinizin dört bir yanına yayarak, müşterilerinize daha çok odaklanıp, yakınlaşıp, onlara daha fazla değer katmak ve rekabete karşı fark yaratmaktır. Bunu hızla yapanlar ekonomiler, şirketler kazanacak” şeklinde açıkladı.
Üniversitelerin müfredatlarında ve akademilerde sertifika programlarında yapay zeka tabanlı yazılım derslerinin olması gerektiğini önemle vurgulayan Süreyya Ciliv “düşük kodlu ve kodsuz yazılımların, üniversitelerin eğitim müfredatlarına girip, ders olarak görülmesi, genç girişimcilere, şirketlere, iş süreçlerinde standartizasyon ve rekabet üstünlüğü sağlayacaktır” dedi.
İthalat fiyatlarında enerji etkisi