34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
3383753฿%-0.70219
Deprem bölgesinde yaralar sarılmaya devam ederken toparlanma sürecinde depremin ekonomiye etkisi konuşulmaya devam ediyor.
Bloomberg HT yayınına katılan Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert “Türkiye’de pamuk üretiminin ve tüketiminin en yoğun olduğu bölgelerden biri Denizli, bir diğeri de Kahramanmaraş. Özellikle ev tekstili olmak üzere tekstil dünyasında ise söz sahibi olan bölgelerden biri Denizli, bir diğeri ise Gaziantep. Dolayısı ile Denizli olarak bölgeyle çok yoğun ilişkiler içerisindeyiz. Uzun zamandan beri hem Gaziantep ile hem de Kahramanmaraş ile ortaklıklarımız var. Karşılıklı olarak ticaretimiz var ve birbirimiz için tedarik merkeziyiz. Bilhassa Kahramanmaraş’ta pamuk ipliği üreten çok ciddi tesislerimiz var ve son yıllarda teşviklerle birlikte bu tesislerin sayılarında ve kapasitelerinde de artış olmuştu. Denizli’ye iplik akışı deprem bölgesinden durdu” şeklinde konuştu.
“Maliyetlerdeki artış ihracatçıyı daha da zor durumda bıraktı”
Dünyada hammadde ve emtia fiyatları düştüğünü hatırlatan Kocasert “Buna bağlı olarak rakiplerimiz maliyeti aşağıya çekiyor. Bizde ise arza bağlı olarak bir fiyata artışı meydana geldi. Maliyetlerdeki bu artış zaten kur baskısı yaşayan ve rekabetçi olmaktan uzaklaşan ihracatçıyı daha da zor durumda bıraktı. 35-40 milyar dolarlık sadece üst ve alt yapıda hasarımız var. Alınan her kararın deprem yaralarının sarılması açısından çok önemi var” dedi.
“Öncelikli problemimiz depremden kaynaklı bir iş kaybı”
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ise “Bizim öncelikli problemimiz depremden kaynaklı bir iş kaybı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya, depremin gösterdiği yıkımlarda öne çıkan ilimiz. Bunların içerisinde Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya özellikle endüstriyel sanayi üretimlerinde daha çok öne çıkıyor. Antakya daha çok narenciye üzerine, oradaki bir takım ticari faaliyetler ve tarımsal ürünlerle ilgili çok ciddi yükü var” dedi.
Kileci “Depremden etkilenen 11 ilde yaklaşık 20,5 milyar dolarlık ihracatımız var. Bunun 10,5 milyar dolarlık kısmından biraz fazlası Gaziantep tarafından gerçekleştiriliyor. Daha büyük olanın bu haklardan faydalanmaması çok doğru olmaz. Öncelik sıralamasının doğru yapılması ve bir ilin diğerinden ayrılmaması lâzım. Gaziantep’in belli konularda geride kalmaması gerekiyor” diye konuştu.
Bu bölgeden olan göçün en büyük problem olduğunu söyleyen Kileci “ Bizim esas gücümüz beşeri sermayemiz. Bu konuda çok önemli adımlar atmamız gerekiyor” dedi.
Otomotiv şirketlerine ‘6 ay 6 bin kilometre’ cezası