34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
3383642฿%-0.87603
Kdz. Ereğli’de nakliye firması sahibi Sefa Alkan (28), nakliye firmalarının yaşadığı sıkıntıları anlattı. Karşılaştıkları durum ve son zamanlardaki zamların kendilerini mağdur ettiğini aktaran Alkan, korsanla mücadele için denetimlerin artmasını istedi.
Firmalarının 31 senedir ilçede hizmet verdiğini aktaran Sefa Alkan, vatandaşlara çağrıda bulundu. Alkan açıklamasında şunları söyledi:
“Son gelen akaryakıt zamları kullandığınız malzemeler ithal malzemelerdeki ciddi artışlar, geçen sene kullandığımız bantlar şuanda 8-9 TL oldu. 20 TL’ye aldığımız streç şuanda 55 TL. Maliyetler ciddi anlamda artıyor. Mazot zamları ciddi anlamda yıpratıyor; nakliye firmaları şahsa özel olarak değil, bütün nakliye firmaları 2 sene evvelki rakamlarla müşteri taşımak mecburiyetinde kalıyor. O rakamı müşteri beğenmediği zaman dışarıdan gelen araçlar var. Tuğla veya priket taşıdığı araçlarla şehir dışından araç boş gitmesin diye eşya taşıyor. Buradaki nakliye firmasındaki arkadaşların hepsinin ekmeğine sekte vuruyor. Ayrıca müşteri de bu konuda mağdur oluyor. Açık kamyon ile ev eşyası taşımanın hiçbir ciddiyeti yoktur. Güvenliği yoktur, paketlemesi gibi, yağmura maruz kalabilir. Vatandaşın alım gücü ona el verdiği için ucuz olmasını istiyor. Gönül ister ki bizler de ucuz taşımacılık yapalım, en azından vatandaşı da memnun edelim. Bizler de rızık kazanalım, işimizi düzgün yapalım. Sürecimizin içerisindeki bir diğer sıkıntılardan bir tanesi kalifiye eleman bulundurma sıkıntısı. Sokaktan 2-3 tane elemanı alıp yetiştiriyorsunuz, geliştiriyorsunuz.
Onu bu işe adapte ederek kalifiye eleman durumuna getiriyorsunuz. Tabiri caizse gözü açıldıktan sonra diğer firma o elemanın peşine düşüyor. Bir miktar daha fazlasını vereyim anlayışı ile… Bu durum firmalar arasında etik bir durum da değil. Yaz döneminde firmaların ciddi anlamda kalifiye eleman sıkıntısı var. Fındık sezonu, kestane sezonu var, dönem dönem elemanlar bu sebeplerden ötürü gidiyor. Gittiği zaman müşteriye vasıfsız bir eleman grubuyla gitme aciziyetine düşüyorsun, çaresizlik ile. Alınmış işler var, verilmiş sözler var. Mağduriyet olmaması adına. 7 saatte bitmesi gereken iş 10 saatte bitiyor. Taşıma ücretlerinde müşteri geldiği zaman diyor ki, bir evde ne varsa o eşyalar var diyor. Ama şunun farkında değil, bu iki farklı evin eşya farklılığı farkında değil. Örneğin, vatandaşın evine gidiyorsunuz 30-40 senelik eşya, diğer evde ise vatandaşın buzdolabı 15 bin TL’den başlıyor, salon takım 70 bin TL eşya, evde 150 bin TL’lik eşyalar var. Bu evlerle karşılaşıyoruz. Bu iki evin arasındaki risk payını nakliyeci almak zorundadır. Yapabileceği en ufak hatada telafisi zor. Ciddi anlamda risk var. Ev var aracı yakınlaştırıp direk birinci kattan, ikinci kattan eşya alıyorsunuz. Vatandaş diyor ki benim de birinci kat. Evin girişi arkada olunca 30 metre girişte bir işçinin sırtındaki buzbolabı 6 katlı evden eşya taşımak ile aynı değerde.
Nakliye firmaları 10 sene evvel sırtla eşya taşımacılığı yapıyordu. Bu eleman için ciddi anlamda ileriye dönük bir sağlık sorununu doğuruyordu.
Nakliye firmaları günün teknolojisine ayak uydurmak zorunda. Asansör denilen bir aparatımız var, sistem kolaylaştırmış durumda. Burada elemanın sağlık ve iş güvenliği açısından; eleman 9 kat sırtında eşya taşımaktan ziyade, evde paketlenmiş şekilde asansörle arabaya konuluyor. Öbür tarafta da alıyorsunuz, eve koyuluyor. Bunu yapan firmalar, Kdz. Ereğli’nin öncü firmaları.”
Alkan, “Denetimler sıklaşmalı”
“Nakliye firmaları 400-500 TL değerindeki asansör cihazları var. Vatandaş bu cihazlara para vererek sistemi kolaylaştırmak, hizmet kalitesini artırmak adına bunları yaparken denetimi olmayan bu vasıfsız korsan diye tabir ettiğimiz arkadaşlar işçi güvenliği yok, asansör olayı yok, sırtta taşımacılık, fatura denetimi yok. Bu işe girecek ve nasıl olacak bu iş, denetimin sıklaşması taraftarıyız.”
Barış Akarsu’nun annesi Hatice Akarsu hayatını kaybetti