34,6022$% 0.34
36,2589€% 0.05
43,5499£% -0.05
2.989,62%0,95
5.083,00%0,76
3424349฿%2.08842
HANDE BERKTAN
Dijital dönüşüme dayalı sanayi hamlesinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücü açığı artıyor. Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan sanayiciler, sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasına yönelik eğitim politikalarında analitik bilime dayalı alanların yaygınlaştırılıp, sayılarının artırılması gerekliliğini vurguluyor.
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, sanayide dönüşüm yol haritasına dair “Güney Kore örneğini yaşadık, son yıllarda farklı ülkeler de bu dönüşüme girdi. On gün önce bir yatırımcı programında bulundum. Bugün ABD’nin nasıl yatırımda bir rol model ülke haline geldiğini çok net görebiliyoruz. Obama tarafından başlatılan Select USA programı içerisinde uluslararası yatırımcı modelinde sadece niteliksiz değil belli konularda uzman olan nitelikli yatırımcıları çekelim ardından o ülkenin nitelikli işgücünü çekelim vizyonundan yola çıktılar. Her yatırımcı günlerinde dünyanın her tarafından davet ettikleri yatırımcı sayısı dörtbin beşyüzü aştı. Select USA yatırım teşvik projesi, bizim için örnek proje haline gelebilir. Sadece yatırımcıyı değil nitelikli işgücünü de çekmeyi hedefliyor. Bizim de sanayiye, teknolojiye daha çok önem vermemiz gerekli.” dedi.
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün sanayide dönüşüme ilişkin “Sanayide ikiz dönüşümden bahsedebiliriz. Biri dijital dönüşüm bunun altında sanayi 4.0 dönüşümde yer alıyor bir diğeri kaynakları etkin bir şekilde kullanmamızı sağlayacak yeşil dönüşüm. Özellikle geri dönüşüm ekosistemi oluşturulmalı.” açıklamasını yaptı.
“Türkiye’de 10 bin çalışana, 30 adet robot düşüyor”
Robotik teknolojilerde Türkiye’nin geride kaldığını vurgulayan Gülsün bu kapsamda görüşlerini “2021 yılında yapılan bir istatistik çalışmasında, dünya genelinde 517 bin robot sanayinin içinde devreye alınmış, bunun yüzde 5’i plastik ve kimya sanayinde kullanıma alınmıştı. Robotlaşmada G.Kore, ABD, Çin, Japonya ve Almanya önde yer alan ülkeler. İnsan başına en çok robot düşen sanayi G.Kore’de var.10 bin çalışan başına düşen robotta G. Kore dünyada ilk sırada. 10 bin çalışana bin robot düşüyor. Biz bu sistemin çok gerisindeyiz. Türkiye’de ise 10 bin çalışana 30 robot düşüyor. Dolayısı ile zamanla ucuz emek, ucuz işgücü sizin yatırım alma kabiliyetiniz için tek etken olamayacak. Yeşil dönüşümde Türkiye’nin kabiliyeti çok daha iyi. Sektörün sorunu atık ayrıştırma sistemlerinin yetersiz oluşu. Toplumun geneline yapılacak bir disiplinle ilerlenirse iyi sonuçlar alabiliriz.” şeklinde aktardı.
“İşgücü piyasasında nitelikli çalışan ihtiyacı her geçen gün daha artacak“
“Nicelik değil, nitelik üzerinde durmamız gerek” diyen PAGDER Başkanı “Nicelik her yerde olabilir. İnsan kaynağında dönüşümde nitelikli eğitim noktasında iyi bir yere gidiliyor ancak yeterli değil. MEB işbirliği protokolleri daha da genişletilmeli. Nitelikli, eğitimli çalışanlara ihtiyacımız var. Dünya hızlı bir dönüşüm içerisinde dolayısıyla geleneksel mesleklerle ilgili ciddi riskler var. Sanayileşmenin bu safhasında sürekli eğitim hayatın içinde olmalı. Bu kamunun önderliğinde çözülebilinir. Elli yıl içerisinde geleneksel mesleklerin yüzde 47’si olmayacağı, yeni mesleklerin çıkması bekleniyor. Endüstri mühendisliği, elektronik, kodlama gibi alanların sayılarının hızla artırılması gerekiyor. Bu değişimin statik bilgiyle yönetilebilmesi mümkün değil. Mevcut liselerde müfredatlar, programlar değişmeli. İşgücü piyasası yüksek nitelikli çalışanlara doğru kayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
“İhracatta ilk çeyrekte ivme kaybı iyiye işaret değil”
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, nitelikli işgücü ve ekonomide öngörülebilirlik konusunda “Kendimizi geliştirmek istiyorsak öncelikle olarak kalifiye insan gücünü yetiştirmemiz gerek. Biz kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Sonra onlarla beraber işimizi geliştirebiliriz. Bir diğer önemli konu da iş dünyası güvenilir bir ortamda ticaret, yatırım yapacağını görebilmeli. Ekonomi normal işleyiş düzeninde olmalı. İnsanlar yatırım yaparken korkmamalı. Borçlanan işadamı 1 yıl sonra bunu nasıl ödeyeceği ile ilgili soru işaretleri olursa yatırımdan kaçınıyor. İş dünyası ileriye yönelik belirsizlik görmemeli. Bunlar olduktan sonra önümüzde ihracatla ilgili yüksek ilerleme sağlayabiliriz. Pandemiden sonra ilk defa ilk çeyrekte yüzde 3 küçüldük, bu iyiye işaret değil. Çin artık devreye girdi. Nakliye, lojistik maliyetlerinde avantajımız da artık ortadan kalktı. Maliyetlerin gerilemesi ile Çin pazara yeniden kuvvetli döndü. Züccaciye sektörü olarak üretici marka buluşmaları ile 1 milyar doların üzerinde ticaret hacmi sağlıyoruz. Uluslararası alanda rekabet gücümüzü artıran projeleri gerçekleştireceğiz. Sanayi dönüşümünde Almanya, İtalya ve Çin’i rol model alabiliriz.” açıklamasını yaptı.
Çin, G7’nin ‘ekonomik baskı’ açıklamalarına tepki gösterdi